Frukt og bær har blitt en fruktbar business

I Askim Frukt- & Bærpresseri har tiden ikke stått stille de senere årene. Bedriften, som ble etablert i 1936, har gått fra å være en tradisjonell landbruksbedrift til å bli en modernisert business med fokus på utvikling og innovasjon.

Er det god business i frukt og bær? Helt klart er svaret fra Astrid Lier Rømuld som er daglig leder i Askim Frukt- & Bærpresseri, og som i tillegg har en lang rekke nåværende og tidligere styreposter. Mer om det senere …

Astrid Lier Rømuld er odelsjente fra Askim, og veien videre til en mastergrad fra Norges Landbrukshøyskole (nå NMBU) hvor hun spesialiserte seg i ressursøkonomi og biologiske fag var derfor ikke et unaturlig valg. Etterfølgende gikk hun en litt «utradisjonell» vei videre i karrieren og fikk jobb som trainee i Orkla.

– På den tiden var det vanligvis siviløkonomer som fikk disse trainee-stillingene, men Orkla så en mulighet for samarbeid med landbrukshøyskolen på Ås, og vi var tre som fikk jobb her. Det var en spennende tid hvor jeg fikk lov å prøve mye forskjellig innen både produksjon, salg og markedsføring – og det ga meg en svært god bredderfaring i begynnelsen av karrieren min, forteller hun.

Jobbreisen videre gikk til markedsavdelingen i Orkla hvor hun hadde flere lederjobber innen blant annet reklameutvikling, produktutvikling og design. Etterfølgende kom hun til Redd Barna som Corporate Manager – inntil telefonen plutselig en dag ringte.

– Jeg ble kontaktet av en hodejeger som ville vite om jeg hadde hørt om en bedrift som het Askim Frukt- & Bærpresseri da de var på jakt etter en ny daglig leder. Det gjorde jeg jo av gode årsaker da jeg er født og oppvokst på gård i Askim som jeg også har odelsretten til. Det er 15 år siden han ringte, og for å gjøre en lang historie kort gikk jeg altså i prosess – og fikk jobben. Siden da har jeg sammen med de øvrige ansatte vært på en utrolig spennende reise med mye utvikling og modernisering – og samtidig har bedriften vokst fra 13 til 23 medarbeidere, sier hun.

Topplederprogram i samarbeid med INSEAD

Astrid Lier Rømuld, daglig leder i Askim Frukt- & Bærpresseri

BESTILL INFORMASJON

Her kan du bestille informasjon om topplederutdanningen Executive Management Programme INSEAD

Lokalmat-bobla har boostet utviklingen

Askim Frukt- & Bærpresseri startet ut som et presseri i 1936. I dag er det mye mer enn det.

– Vi presser fremdeles bær og frukt, men har også en rekke andre forretningsområder. Våre to hovedområder er henholdsvis produksjon av kaldpresset rapsolje basert på norske råvarer som vi er Norges største produsent av, og i tillegg lager vi mange ulike produkter basert på frukt og bær. Dessuten har vi en butikk på fabrikken hvor vi også selger mye annen lokal mat – blant annet honning, mel, kjøttvarer og brød, sier fruktsjefen.

Omsetningen har i mange år vært jevnt stigende til nå å ligge på 72 millioner kroner.

– Vår suksess er nok basert på to ting. Vi har gjort en god del ting riktig, og har klart å møte markedet på en god måte. I tillegg har markedet vært med oss de senere årene hvor det har vært mye fokus på lokal mat og den historie vi «lokale» kan fortelle. Vi har altså vært midt i denne «lokalmat-bobla» som også innebærer fokus på bærekraftig produksjon og det å skape lokale arbeidsplasser. Det betyr ikke at alt er enkelt for oss – vi har blant annet en stor utfordring med grensehandel da vi ligger bare tre mil fra grensen til Sverige. E18 går rett gjennom kommunen her, så en av utfordringene er å få de grensehandlende til å stoppe opp og også handle lokalt.

Produktene til Askim Frukt- & Bærpresseri selges som nevnt lokalt, men bedriften har også distribusjonsavtaler med blant annet Coop, NorgesGruppen, Rema og Asko samt en leveringsavtale til IKEA. I tillegg eksporteres det produkter til Tyskland, Kina og Japan.

Les om innholdet i Executive Management Programme

Topplederprogram gir fornyelse

For kort tid siden deltok Astrid Lier Rømuld i topplederprogrammet Executive Management Programme som består av en modul i Danmark og to moduler på INSEAD i Frankrike – og hvor omdreiningspunktet er strategi, innovasjon og lederskap. Anbefalingen hadde hun fått av styrelederen i selskapet.

– Jeg synes at det var utrolig spennende å få denne muligheten til kompetanseheving i både faglig og personlig henseende. Det faglige nivået var høyt, hele programmet var meget profesjonelt lagt opp og professorene var utrolig engasjerte. Jeg synes spesielt at den måten forelesninger ble kombinert med praktiske øvelser var utrolig bra. Læring får man ikke ved bare å lytte, men i særdeleshet ved å jobbe med caser og diskutere problemstillinger og utfordringer med andre, uttaler hun.

Hun fremhever viktigheten av ny inspirasjon og fornyelse som noe av det viktigste for henne i relasjon til å utdanne seg videre.

– Når man sitter i en lederjobb og har ansvar for strategien leter man etter ting man kan ta med hjem – elementer man ikke har diskutert med andre tidligere. Jeg har en meget operasjonell lederrolle, og programmet har gitt meg innputt til nye diskusjoner og nye tanker som jeg kan bringe inn i både ledergruppen og styret. Det var veldig bra å få et mentalt og praktisk påfyll og et fornyet syn på tingene, sier Astrid før hun avslutter:

– Og så synes jeg rett og slett at det var stas å være «student» igjen. Det er kjempemotiverende å treffe andre ledere som også er meget motiverte for å dele erfaringer, lære nytt og utvikle seg. Det skaper et fantastisk læringsmiljø hvor alle har respekt for hverandre. Uansett om man sitter med ansvar for en bedrift som omsetter for 70 millioner eller en milliard, har man noen felles utfordringer hvor man kan sparre med hverandre og dra nytte av hverandres erfaringer.

Bli kjent med underviserne på topplederprogrammet

Kunnskap og inspirasjon fra topp-professorer

Executive Forum er Scandinavian Executive Institutes eksklusive læringsforum for skandinaviske ledere og styremedlemmer som ønsker å fokusere på og utvikle deres ledelsesmessige og strategiske kunnskap og kompetanse.

Her får du unik kunnskap og inspirasjon fra topp-professorer fra de internasjonalt anerkjente business-skolene, IMD og INSEAD. Forumet gir i tillegg en enestående mulighet for å sparre med andre ledere og styremedlemmer i et dynamisk og intensivt læringsmiljø – og dermed grobunn for en kontinuerlig utvikling av både ledelsesfaglige og personlige dimensjoner.

Delta i et inspirerende program med banebrytende forelesere fra INSEAD og IMD

Executive Forum – se programmet