«Et styreprogram helt på toppen»

Jan Grønbech, blant annet tidligere norsk Google-sjef gjennom 15 år, har for kort tid siden deltatt på styreprogrammet Executive Board Programme INSEAD: «Av alle utdanningsprogrammer og kurs jeg har deltatt på, så ligger dette helt i toppen av hva jeg tidligere har opplevd,», uttaler han.

Det er kanskje ikke helt feil å si at Jan Grønbech ble «fanget» av internettets store spinn. Mildest talt. Etter en toårig etatsutdanning i hæren, en Associate Degree in Business og en Bachelor of Science in Business Administration fra Ohio State University, var han for en kort periode tilbake i Norge.

– Planen var å reise tilbake til USA for å ta en mastergrad, men det ble aldri til noe da jeg ble fanget av hele internettopplegget. Året var 1994, og det var midt under OL. Jeg hadde fått en jobb med å lede en avdeling som solgte abonnement til papiravisen, men fikk så anledning til å være med på å lage Aftenpostens nettavis. Dette var altså før det overhodet fantes noen nettaviser, og da jeg var ferdig med dette prosjektet var jeg ikke i tvil: Jeg måtte jobbe med internett da jeg opplevde det som utrolig fascinerende. Jeg tenkte at det var der fremtiden lå, og at dette kunne jeg ikke gå glipp av, forteller Jan Grønbech og tilføyer:

– Etterfølgende ble jeg tilbudt å være med å starte annonsesalg i Scandinavia Online (SOL) i 1996, og det var den absolutte starten på internettannonsering i Norge. Det ene førte til det andre, og jeg var med på å starte DoubleClick i Norge hvor jeg var direktør i årrekke. Jobben ga meg et stort nettverk i USA, og jeg ble spurt om å dra i gang Google i Norge som jeg etterfølgende var direktør for i 15 år. Det var aldri planen min å jobbe i mediebransjen, for jeg kjente jo ikke til den utviklingen som ville komme for 30 år siden. Men det er nok det som kjennetegner meg – at jeg har en villighet til å hoppe om bord på nye, ukjente og spennende ting.

Les mer om Executive Board Programme INSEAD

BESTILL INFORMASJON

Her kan du bestille informasjon om styreutdanningen Executive Board Programme INSEAD

For lite kompetanse i norske styrerom

I dag jobber Jan Grønbech i en legal tech-startup som heter dCompany, og i tillegg har han en særdeles bred styreerfaring. Tidligere har han blant annet vært styreleder i American Chamber of Commerce, styremedlem i Komplett Group og i Sentralstyret i Hovedorganisasjonen VIRKE. I dag han styreleder i solselskapet Switchr AS, styremedlem i Skiforeningen, Senter for Mangfoldsledelse SEEMA AS og Favrit AS, og innehar i tillegg en rekke roller i flere advisory boards.

Med denne omfattende styreerfaringen, hva var da beveggrunnen for å delta i styreprogrammet Executive Board Programme INSEAD?

– For det første ser jeg for meg å gå inn i flere styrer fremover, primært som styreleder. Og i den sammenhengen søkte jeg etter den beste styreutdanningen på markedet, og valget endte med Executive Board Programme på INSEAD. Jeg har flere venner og forretningsforbindelser som har deltatt på programmet, og som har anbefalt det på det varmeste. Avslutningsvis mener jeg at det er et generelt problem at det er for dårlig kompetanse i de norske styrerommene, og for meg var det viktig å finne et sted med tilstrekkelig faglig tyngde. Jeg følte dermed at en av verdens beste business-skoler var et godt sted å starte, forklarer Jan Grønbech som også har ambisjoner om å delta på Advanced Board Programme INSEAD engang i fremtiden.

Ifølge Jan Grønbech har styreprogrammet gitt ham en omfattende og viktig innsikt i mange aspekter innen styrearbeid.

– Jeg hadde et enormt utbytte av programmet. For det første på den norske delen hvor vi fikk et dypdykk i aksjeloven fra de aller skarpeste advokatene fra Wikborg Rein. Første modul la veldig godt opp til andre modul på INSEAD hvor jeg ble veldig imponert over de professorene vi møtte der. INSEAD hadde samlet det beste de har å by på, og dette er i tillegg forskere som selv har lang praktisk erfaring fra store styrer over hele verden. Av alle utdanningsprogrammer og kurs jeg har deltatt på, så ligger dette helt i toppen av hva jeg tidligere har opplevd, og det har tilfredsstilt alle forventningene mine, uttaler han.

Se innholdet i styreprogrammet på INSEAD

Stor forskjell på CEO- og styrelederrollen

Jan Grønbech fremhever en rekke viktige key-learnings som han tillegger stor betydning i relasjon til hans fremtidige styrearbeid.

– Det er utrolig mange verdifulle erfaringer jeg kommer hjem med, men det viktigste for meg fra første modul var innsikten i aksjeloven og kunnskap om det enorme ansvaret som et styreverv utgjør. Det er virkelig viktig at man bruker tid på grundig due diligence på selskapet, og ikke minst på ledelsen, før man sier ja til et styreverv. På INSEAD-delen var gjennomgangen av hvordan man dissekerer balansen utrolig nyttig. Vi har en tendens til å overfokusere på regnskapet og ignorere balansen, og dette fikk vi en god innføring i, sier han og legger til:

– Dernest var læringen omkring styrets mangfold av stor betydning. Styrer med mangfold og forskjellige kompetanser vil ta bedre beslutninger, og forhåpentligvis bidra til at selskapet tjener mer penger. Aller viktigst var imidlertid læringen om at et styre ikke skal være operativt, men delegere det operasjonelle til administrasjonen og innta en mer reflekterende posisjon overfor ledelsen. Det er min oppfattelse at dette er en feil som veldig mange norske styrer begår, og derfor bør ikke en CEO gå inn i styret når hun slutter.

De nye kompetansene har den tidligere Google-sjefen ambisjoner om å ta med direkte inn i styrerommene sine.

– Kunnskapen vil jeg bruke til å planlegge agendaen for styremøtene ett år i forveien. Jeg er også opptatt av å være en mer lyttende styreleder, og vil sørge for at alle kommer til orde. I tillegg vil jeg ha fokus på at styret blir det tilretteleggende organet som ikke detaljstyrer administrasjonen i den daglige driften.

Møt underviserne på Executive Board Programme

Nyttig nettverk

Også i et nettverksperspektiv føler han at programmet har bidratt positivt.

– Vi var 38 deltakere hvor de fleste var fra Norge, og alle er folk jeg ønsker å opprettholde kontakten med. Det er mange mennesker med en enorm kompetanse innen områder som jeg ikke selv har mest erfaring med, og det vil jeg dra nytte av. På samme måte som jeg kanskje kan bidra med min digitale kompetanse, og at det kan komme de andre til gode. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg har deltatt på programmet – dette er noe av de beste du får tak i, avslutter Jan Grønbech.

Se hva deltakerne sier om styreprogrammet

Kunnskap og inspirasjon fra topp-professorer

Executive Forum er Scandinavian Executive Institutes eksklusive læringsforum for skandinaviske ledere og styremedlemmer som ønsker å fokusere på og utvikle deres ledelsesmessige og strategiske kunnskap og kompetanse.

Her får du unik kunnskap og inspirasjon fra topp-professorer fra de internasjonalt anerkjente business-skolene, IMD og INSEAD. Forumet gir i tillegg en enestående mulighet for å sparre med andre ledere og styremedlemmer i et dynamisk og intensivt læringsmiljø – og dermed grobunn for en kontinuerlig utvikling av både ledelsesfaglige og personlige dimensjoner.

Delta i et inspirerende program med banebrytende forelesere fra INSEAD og IMD

Executive Forum – se programmet