MAPEI: Bærekraftig utvikling i et 360 graders-perspektiv

Trond Hagerud, direktør for Mapei i Norden og Baltikum, har gjennom to tiår vært på en formidabel suksessreise med Mapei som satser sterkt på bærekraftig utvikling. Reisen startet i Nord-Odal, men nå er selskapet en del av det verdensledende italienske Mapei-konsernet med hele 11.000 ansatte.

Trond Hagerud, tidligere deltaker på topplederprogrammet Executive Management Programme og direktør for Mapei i Norden og Baltikum, har vært på det han beskriver som en både krevende og suksessfull reise med Mapei gjennom mer enn 20 år. Mapei er verdensledende innen produksjon av lim, fugemasser og kjemiske produkter til byggeindustrien – og med en ytterst sterk bærekraftig visjon.

Les også: Masterclass med Atalay Atasu: Grønn omstilling er det nye svart

Oppdrag: Finne nye eiere

Trond Hagerud startet etter siviløkonomutdanningen karrieren sin i industrikonsernet Dyno Industrier. Først på Kongsvinger, og etterfølgende innen ulike divisjoner, i forskjellige europeiske land og med mange ansvarsområder etter hvert som konsernet kjøpte opp nye forretningsområder. Etter fem år «ute», ønsket han av familiemessige årsaker å komme tilbake til Kongsvinger. Ringen ble «sluttet».

– To år senere, i 1998, ble jeg tilbudt jobben som administrerende direktør i gründerbedriften Rescon. Eierne var i ferd med å bli eldre, og ønsket å trekke seg tilbake. Mitt hovedoppdrag var derfor sammen med styret å finne nye eiere. Det var selvsagt en spennende prosess. Etter en stund banket vi på hos Mapei i Milano, og opplevde at det i aller høyeste grad var grunnlag for å skape en vinn-vinn-situasjon. Vi i Rescon hadde en unik teknologi og en spisskompetanse innen blant annet betongteknologi. Og Mapei var interessert i å komme inn på det norske og nordiske markedet, forklarer Trond Hagerud og fortsetter:

Trond Hagerud, Regional Director Nordic & Baltic, Mapei

 

– Det har vært en fantastisk suksessreise for bedriften. Men det har også vært utrolig krevende å integrere en norsk gründerbedrift i et stort internasjonalt og familieeid konsern. Oppstartsfasen var veldig lærerik og samtidig frustrerende. Vi opplevde en del «kulturkrasj», og brukte tre år på å finne vår plass og skape en gjensidig forståelse. Det som imidlertid er utrolig bra med Mapei er at det er en familiebedrift, og at vi derfor utviklet en personlig relasjon. De så et stort potensial i å utvikle den norske teknologien i internasjonal sammenheng, og var villig til å investere mye.

I løpet av årene har Mapei vokst organisk fra en omsetning i Norge på om lag 150 millioner norske kroner til i dag å omsette for over 1,1 milliard kroner i Norden og Baltikum.

Topplederprogram i samarbeid med INSEAD

BESTILL INFORMASJON

Her kan du bestille informasjon om topplederutdanningen Executive Management Programme INSEAD

Forskning, utvikling og utdanning

Og nettopp investering – uansett om det gjelder forskning, utvikling eller utdanning – er en av de absolutte hjørnesteinene i bedriften. Ifølge Trond Hagerud er det også den direkte årsaken til at Mapei er verdensledende innen sine teknologiområder.

– Vi satser kraftig på utvikling, og har blant annet et forskningssenter og laboratorium her i Norge som er veldig viktig for hele konsernet. Og så har vi et sterkt fokus på kompetanseutvikling for alle ansatte og på alle nivåer. Gjennom Mapei-skolen utarbeides det kompetanseutviklingsplaner for samtlige ansatte. Her er blant annet bærekraftig forretningsutvikling på kursagendaen gjennom et samarbeid med Høgskolesenteret i Kongsvinger. I tillegg har vi flere ledere som har deltatt på Scandinavian Executive Institutes lederprogram, Leadership Acceleration Programme IMD. Og jeg selv har for noen år tilbake deltatt i topplederprogrammet Executive Management Programme INSEAD, sier han og legger til:

– Executive Management Programme på INSEAD var virkelig «world class utdanning», og et utrolig spennende og inspirerende program. Jeg ble oppdatert på viktig kunnskap og fikk nye verktøy innen innovasjon, ledelse og strategi som jeg i aller høyeste grad har kunnet anvende i relasjon til jobben min, uttaler han.

Les mer om innholdet i INSEAD-topplederprogrammet

Bærekraftig strategi

Bærekraftig utvikling har gjennom mange år vært prioritert høyt i Mapei. Ikke bare med henblikk på miljøet, men også i forhold til de menneskene som jobber i bedriften og samfunnet generelt. I to år på rad har bedriften blant annet blitt kåret som «Great Place to Work».

– Bærekraftig utvikling er noe som er viktig og inspirerende for hele organisasjonen. Det er ikke bare en snakk vi tar i ledergruppen – dette er noe vi løfter sammen og engasjerer hele bedriften i. Ikke minst etter klimaavtalen i Paris og FNs 17 bærekraftsmål har vi satt et felles navn på dette, brukt disse målene som en retningssnor for vår utvikling og fått noe å strekke oss etter. For oss er det viktig at vi lager en bærekraftig strategi, hvor alle målene er en integrert del av vår strategi i et 360 graders-perspektiv, sier Hagerud.

Et område Mapei virkelig kan bidra på er i forhold til teknologi og løsninger for å redusere CO2-utslipp fra produksjon av sement og betong. I tillegg er det sterkt fokus på mulighetene for å resirkulere produkter, og gjøre avfallet til en ressurs.

– Vi har et verdikjedeperspektiv, forstått på den måten at vi også inkluderer bærekraftsmålene i forhold til både kunder og leverandører. Blant annet har vi utviklet en teknologi som kan være med på å resirkulere våre kunders avfall til nytt materiale, noe vi vant Byggenæringens Innovasjonspris for i fjor. Det er vårt mål å alltid å ligge et skritt foran. Vår overordnede 360 graders strategi, hvor bærekraftsmålene er helt integrert, er derfor fulgt opp av handlingsplaner og mål i alle avdelinger. Godt bærekraftsarbeid belønnes også med interne priser, og vi legger vekt på å involvere og informere samtlige ansatte i organisasjonen for å skape en felles forståelse, forteller Mapei-direktøren.

Men er det økonomi i de bærekraftige initiativene?

– Det koster selvsagt penger å ha et så sterkt fokus på bærekraft, men vi ser dette som en helt nødvendig investering. Hvis vi ikke lykkes med dette, ville det på sikt være negativt for vårt omdømme, vår utvikling og vår økonomi. Vi har ambisiøse mål, og så ønsker vi selv å være en del av løsningen. Vi kan faktisk bety en forskjell, og det er veldig inspirerende og meningsfylt for oss i Mapei-teamet, avslutter Trond Hagerud.

Delta i masterclass om bærekraftig utvikling 31. august

Kunnskap og inspirasjon fra topp-professorer

Executive Forum er Scandinavian Executive Institutes eksklusive læringsforum for skandinaviske ledere og styremedlemmer som ønsker å fokusere på og utvikle deres ledelsesmessige og strategiske kunnskap og kompetanse.

Her får du unik kunnskap og inspirasjon fra topp-professorer fra de internasjonalt anerkjente business-skolene, IMD og INSEAD. Forumet gir i tillegg en enestående mulighet for å sparre med andre ledere og styremedlemmer i et dynamisk og intensivt læringsmiljø – og dermed grobunn for en kontinuerlig utvikling av både ledelsesfaglige og personlige dimensjoner.

Delta i et inspirerende program med banebrytende forelesere fra INSEAD og IMD

Executive Forum – se programmet
risikostyring

Professor Nathan Furr, INSEAD