Hva er en Mini MBA, og hvordan vurderer du kvaliteten?

«Mini MBA» er en populær betegnelse for en lederutdanning på høyt nivå som er av mindre omfang og kortere varighet enn en MBA (Master of Business and Administration).

Tittelen Mini MBA kan benyttes fritt, og dekker over en mangfoldighet av meget forskjellige lederutdanninger. Derfor er det utrolig viktig å se seg godt om før man investerer tid og penger i en lederutdanning som markedsføres under betegnelsen Mini MBA.

Hvorfor velge en Mini MBA?

Det kan være mange gode grunner til å velge en lederutdanning i kategorien Mini MBA frem for en full MBA eller en EMBA (Executive MBA) – forutsatt at du velger en seriøs utbyder. Begge utdanninger gir deg en solid teoretisk ballast og nye metoder og verktøy som styrker din daglige lederrolle. Og begge utvider dine karrieremuligheter og utvikler deg både faglig og personlig. Innholdsmessig vil det typisk, i forskjellig omfang, være fokus på lederskap, strategi, forretningsutvikling og innovasjon. Velger du en anerkjent kvalitetsutbyder, vil nivået være like høyt som på en MBA – du kommer bare ikke rundt om og i dybden med like mange delområder. Pensum er med andre ord betydelig mindre.

Dersom din familie eller arbeidsplass har vanskelig ved å unnvære deg så mye som de skal, hvis du velger en full MBA, kan en Mini MBA være et fornuftig alternativ. Du får fremdeles en horisontutvidende lederutdanning som utvikler dine lederevner og styrker ditt karriereforløp – og utdanningen vil typisk være billigere enn en MBA, og derfor også enklere å selge inn til din bedrift.

Les mer om Executive Management Programme

En jungel av Mini MBA lederutdanninger

Mens en MBA i mange tilfeller er godkjent av Utdanningsdepartementet (gjelder MBA’er som tilbys av norske utdanningsinstitusjoner) eller på annen måte er akkreditert, er det helt fritt spill når det gjelder Mini MBA’en. Det gir en stor mangfoldighet av tilbud – både hva angår faglig nivå, innhold, antall moduler, varighet og undervisningsform. Noen lederutdanninger i Mini MBA-kategorien foregår utelukkende som nettbasert fjernundervisning, mens andre er organisert rundt månedlige fremmøter. Også prisnivået varierer markant. Det kan med andre ord være vanskelig å orientere seg og få et overblikk over markedet for Mini MBA’er. Samtidig er det ekstra viktig at man undersøker hva som gjemmer seg bak betegnelsen i hvert enkelt tilfelle.

BESTILL INFORMASJON

Her kan du bestille informasjon om topplederutdanningen Executive Management Programme INSEAD

Hold deg til rangeringen av business-skoler

Den beste metoden til å vurdere kvaliteten på en gitt lederutdanning, også innen kategorien Mini MBA, er å sjekke hvor høyt utbyderen ligger på rangeringslisten over business-skoler. Ligger utdanningen eksempelvis på Forbes eller Financial Times topp-10-liste, kan du rolig investere tid og penger i en lederutdanning der.

Du kan også gå den andre veien rundt, og sjekke om de høyest rangerte business-skolene har en kortere lederutdanning som matsjer ditt behov – eksempelvis en desidert Mini MBA eller andre åpne kurs som styrker din utvikling og karriere som eksempelvis toppleder.

Her kan du se Forbes og Financial Times topp-10-liste over de beste MBA-utdanningene:

International MBA Ranking 2020 Open Executive Education – Ranking 2020
1 Harvard Business School 1 IMD Business School
2 University of Pennsylvania: Wharton 2 IUniversity of Oxford
3 Stanford Graduate School of Business 3 INSEAD
4 INSEAD 4 University of Michigan
5 Ceibs 5 Stanford Graduate School of Business
6 MIT: Sloan 6 University of Chicago, USA
7 London Business School 7 University of Pensylvania Wharton
8 Columbia Business School 8 HEC Paris
9 HEC Paris 9 ESMT Berlin
10 University of Chicago: Booth 10 IESE Business School

Vårt alternativ til Mini MBA’en

Hos Scandinavian Executive Institute benytter vi ikke betegnelsen Mini MBA om våre egne utdanninger. Vi tilbyr i stedet to sterke alternativer til en full MBA:

Leadership Acceleration Programme IMD er en lederutdanning tilrettelagt spesielt til talentfulle ledere som ønsker inspirasjon og verktøy til å videreutvikle deres lederinnsats og få suksess med strategieksekvering. Utdanningen har vi utviklet i nært samarbeid med den sveitsiske business-skolen IMD. Leadership Acceleration Program IMD består av to moduler. Første modul på fire dager gjennomføres hos Scandinavian Executive Institute i Danmark, og den neste modulen, som varer tre dager, hos IMD i Lausanne, Sveits.

Dersom du ønsker en topplederutdanning, men ikke kan se hvordan du skal få tid til å ta en full executive MBA, kan du velge vår topplederutdanning, Executive Management Programme INSEAD. Utdanningen er forankret i fagområdene strategi, innovasjon og moderne ledelse, og består av tre moduler som varer fire dager hver. En modul foregår hos Scandinavian Executive Institute i Danmark, og to moduler gjennomføres på INSEAD i Fontainebleau i Frankrike i legendariske, vakre og inspirerende omgivelser hvor mange av verdens mest suksessfulle ledere har utdannet seg.

Les mer om vår lederutdanning Leadership Acceleration Programme IMD, og topplederutdanning Executive Management Programme INSEAD her.