Ledelsesbøker du bør lese i sommerferien

Her får du fem leseverdige ledelsesbøker om ledelse, innovasjon, teknologi og strategi. Disse har vi også selv på listen over «must-read» i forhold til ledelseslitteratur til solstolen.

 

Fem leseverdige ledelsesbøker

Sommerferien nærmer seg med hastige steg – hvis den ikke allerede har innfunnet seg. Tiden skal nok hovedsakelig skal brukes på avslapning og opplevelser. Men det er forhåpentlig også tid og ro til litt selvfordypelse i form av en god og inspirerende bok.

Under følger våre anbefalinger til fem bøker om ledelse som kan bidra til å gi deg et mentalt påfyll i løpet av sommeren. Riktig god leselyst!

LEDELSESBOK: Tools and Weapons – The Promise and the Peril of the Digital Age

Bok: Tools and Weapons – The Promise and the Peril of the Digital Age

Forfattere: Carol Ann Browne & Brad Smith

Om boken: Microsofts president Brad Smith har en verdifull grunnholdning: Når teknologi endrer verden, har du selv et ansvar for å hjelpe med å adressere den verdenen du har vært med på å skape. Mens digital transformasjon lovprises på mange fronter, er vi samtidig nådd til et punkt hvor informasjonsteknologi både er et maktfult verktøy og et formidabelt våpen. Det betyr at det er behov for nye tilganger til å styre en æra definert av enda mer maktfulle oppfinnelser som eksempelvis kunstig intelligens.

Bedrifter som skaper teknologi skal påta seg et større ansvar for fremtiden. Og regjeringene blir nødt til å regulere teknologi ved å bevege seg raskere og innhente innovasjonshastigheten. I boken gir forfatterne oss en fengslende fortelling fra cockpiten i et av verdens største og mest maktfulle teknologiselskaper som befinner seg midt i noen av vår tids viktigste nye problemstillinger.

Inspirerende topplederutdanning INSEAD

LEDELSESBOK: Tech For Life – Putting trust back in technology

Bok: Tech For Life – Putting trust back in technology

Forfattere: Lars Thinggaard & Jim Hagemann Snabe

Om boken: I fortsettelsen av temaet i boken «Tools and Weapons», som er omtalt ovenfor, ber Tech for Life dem som skaper og bruker teknologi om å sette folk tilbake i sentrum av teknologien. Tech for Life-initiativet ønsker at bedrifter skal optimere deres organisasjoner ift. profitt og formål ved å tilføye bæredyktighet og tillit til den økonomiske bunnlinjen. I Tech for Life-boken beskrives en visjon for verden hvor teknologien fungerer for oss – ikke imot oss.

Mens teknologien har kommet til å dominere våre liv de senere årene, bringer den nåværende Covid-19-pandemien de spørsmålene, som behandles av Tech for Life, frem i lyset. Blant annet spørsmålet om behovet for å anvende sporingsteknologi som vil håndtere spredningen av sykdommen uten å erodere eksempelvis borgernes friheter. Boken stiller tre essensielle spørsmål: Hvordan bruker vi data uten å miste privatlivets fred? Hvordan bruker vi plattformer uten å opprette monopol? Og hvordan bruker vi AI uten å miste tillit og kontroll?

Intensiv lederutdanning – på bare fire dager

LEDELSESBOK: Å snakke med fremmede – hva vi burde vite om folk vi ikke kjenner

Bok: Å snakke med fremmede – hva vi burde vite om folk vi ikke kjenner

Forfatter: Malcolm Gladwell

Om boken: Møtet med andre mennesker er aldri helt enkelt, og det kan ofte ende opp med misforståelser. Malcolm Gladwell stiller skarpt på situasjoner hvor møtet med et annet menneske har gått katastrofalt galt. Gang på gang har møtet mellom hvite politifolk og sorte borgere i USA resultert i tragiske dødsfall. Svindleren Bernie Madoff sjarmerte og overbeviste investor etter investor – på tross av at det var en rekke alarmklokker som ringte. Neville Chamberlain stolte på Hitler, da han forsikret ham om at han ikke hadde planer om å gå inn i flere land i Europa.

Å snakke med fremmede handler om hva som skjer når vi treffer folk som vi ikke kjenner: Hvorfor det ofte går galt, og hva det sier om oss.

 

Unik styreutdanning i samarbeid med INSEAD

LEDELSESBOK: Innovation Capital

Bok: Innovation Capital: How to Compete and Win Like the World’s Most Innovative Leaders

Forfattere: Jeffrey H. Dyer, Nathan Furr & Curtis Lefrandt

Om boken: Dersom du ikke allerede har lest boken (som vi også anbefalte siste år), er tiden kanskje inne nå? I Innovation Capital får du mulighet til å lære av «de beste». For store innovative ledere vet at kreativitet ikke er nok. De lykkes ikke kun på grunnlag av idéene deres, men fordi de har visjonen, omdømmet og nettverket til å vinne den oppbakking som er nødvendig for å kommersialisere idéene.

I boken kalles dette «innovasjonskapital» – og det er målbart viktigere for innovasjon enn bare å være kreativ. Forfatterne har brukt årtier på å studere hvordan folk får gode idéer (emnet «Innovatørens DNA»), og hvordan folk tester og utvikler disse idéene (utforsket i «Innovatørens metode»). Nå deler de hva de har lært fra et mangfoldig forskningsprogram som er designet til å bestemme hvordan folk konkurrerer om og skaffer ressurser for å lansere nye idéer. Boken vil hjelpe deg med å lansere innovasjoner som oppnår markant innflytelse.

 

Avansert styreutdanning på INSEAD

LEDELSESBOK: Good Economics for hard times

Bok: Good Economics for hard times

Forfattere: Esther Duflo & Abhijit Banerjee     

Om boken: I denne revolusjonerende boken viser de prisvinnende økonomene, Abhijit V. Banerjee og Esther Duflo, hvordan økonomi, dersom det gjøres riktig, kan hjelpe oss med å løse vår tids viktigste sosiale og politiske problemer.

Det handler om alt fra innvandring til ulikhet, langsom vekst og akselererende klimaendringer. Vi har ressurser til å håndtere de utfordringene vi står overfor, men ofte blendes vi av våre ideologier. Boken er provoserende og presserende, men kanskje byr Good Economics for Hard Times på den nytenkingen vi har behov for? Den bygger på banebrytende forskning innen økonomi, og mange års arbeide med å utforske de mest effektive løsningene til å avhjelpe ekstrem fattigdom.

 

Ambisiøs strategieksekvering med Leading Strategic Change

Alle bøkene kan selvsatt kjøpes online, eksempelvis på www.amazon.com.

Riktig god sommer