Ny kunnskap til å bli en enda bedre leder

Det har vært fart over feltet i Krista Juhls karriere – og nå sitter hun sterkt posisjonert i Vattenfall – med flere talentkåringer bak seg, og nå også lederutdanningen Leadership Acceleration Programme.

Siden barnsben har Krista Juhl hatt en drøm om å bli jurist, men veien dertil blåste av og til i litt forskjellige vindretninger, bokstavelig talt. For den endte nok litt annerledes enn hun først hadde tenkt: vind-industrien vant nemlig over advokatbransjen.

Krista Juhl, Head of Offshore Wind Procurement: Project Delivery & Support, Vattenfall.

– Jeg startet faktisk på lærerutdanningen, men det var ikke helt meg. Etter et sabbatsår i en kundeserviceavdeling, besluttet jeg med imidlertid for å søke inn på cand. merc. jur-studiet, en næringslivsrettet kandidatutdanning med fokus på juss og økonomi. Alle burde for øvrig ta et par år i detaljbransjen – der lærer man altså mye om mennesker. De første par årene av studiet synes jeg at det var litt vanskelig å planlegge min konkrete karrierevei da studiet var en kombinasjonsutdanning. Men da jeg traff Helene, som var ekstern lektor på studiet og spesialist i kontraktsrett, ble det et vendepunkt for meg, forteller Krista Juhl og fortsetter:

– Helene hadde hatt en tung karriere som konsernjurist forskjellige steder i vind-industrien, og da jeg hørte om hennes jobb, var jeg ikke i tvil: Arbeidet med kontraktsforhold i vind-industrien skulle også bli min vei videre. Og det gikk jeg beinhardt etter. Helene ble min personlige mentor samt venn, og hjalp meg de første par årene i karrieren. Det morsomme sammentreff er at hun i dag er en del av vårt team i Vattenfall.

Lederutdanning i samarbeid med IMD

BESTILL INFORMASJON

Her kan du bestille informasjon om lederutdanningen Leadership Acceleration Programme IMD

Anerkjennende talentutnevnelser

Etter avsluttet utdanning jobbet Krista som konsernjurist med mange forskjellige juridiske oppgaver. Men da muligheten for å jobbe med innkjøp og kontrakter i Vattenfall bøy seg, var valget ikke vanskelig. Siden har hun hatt en rekke forskjellige funksjoner i selskapet, og ble blant annet i 2019 utnevnt til «Local Talent Development» samt til «Top Talent»-programmet i 2022, noe som er en anerkjennelse av at hun har potensial til å utvikle seg til en topplederstilling i Vattenfall. På nåværende tidspunkt sitter hun som Head of Offshore Wind Procurement: Project Delivery & Support.

Vattenfall er et stort europeisk energiselskap med om lag 19.000 ansatte som har aktivitetene sine i den nordlige og vestlige delen av Europa. Selskapet er 100 prosent eid av den svenske staten, har mange forretningsområder i energiens verdikjede og leverer strøm til 7,1 millioner kunder og varme til 1,8 millioner kunder.

– Vattenfall har en strategi som heter «Fossil Free Living within One Generation». Det er utrolig inspirerende å være en del av den bedrift hvor vår CEO Anne Borg har uttalt: «Dette er ikke vår bæredyktige strategi. Dette er vår business-strategi – og den er bæredyktig». Forretningsenheten vind er en av de nyere grenene av vår forretning, og den har vokst enormt. Da jeg startet i 2016 var vi to innkjøpere i avdelingen – nå er det 20, og mer enn 70 prosent av Vattenfalls investeringer er innen vind, uttaler Krista Juhl.

Veksten i forretningen har gitt henne mange karrieremuligheter underveis, og i dag er hun leder for et av de tre offshore-teams.

– Det er en av de unike tingene ved Vattenfall – muligheten for intern utvikling, og at vi blir oppfordret til å søke interne stillinger og derigjennom utvikle oss. Min jobb er utrolig spennende og varierende, og det meste av tiden min bruker jeg på å understøtte teamet og utvikle oss til å jobbe smartere og bedre sammen, forklarer hun.

Se innholdet i Leadership Acceleration Programme IMD

Lederutdanning ga hands-on-verktøy

For kort tid siden deltok Krista Juhl i lederprogrammet Leadership Acceleration Programme IMD som Scandinavian Executive Institute tilbyr i samarbeid med IMD i Sveits.

– På tross av at jeg uoffisielt har vært leder i flere år, har jeg aldri fått en formell lederutdanning. Så da jeg tok imot forfremmelsen, ble jeg enig med min leder om at utdanning skulle være en del av pakken. Jeg vil utrolig gjerne dyktiggjøre meg overfor mitt team som består av mange spesialister og faglig dyktige profiler som har mye lenger erfaring enn meg selv. Det er målsetningen min å få deres potensial realisert, og jeg ville derfor gjerne kople både noe praktisk og teoretisk kunnskap på, sier hun og tilføyer:

– Programmet har vært en veldig god blanding av det menneskelige i forhold til ledelse, strategi, utvikling, innovasjon og kommunikasjon – og hvordan man kombinerer disse disiplinene. Det var meget nyttig å få satt ord på de menneskelige aspektene av lederskapet, og jeg fikk flere gode hands-on-verktøy som gjør at jeg kan jobbe bedre med teamet og meg selv. Mine kommunikasjonsverktøy ble også styrket, spesielt i forhold til endringer og nye idéer. For gode idéer er ikke noe verdt dersom man ikke har med menneskene omkring seg.

Lederprogrammets strategiundervisning kom i tillegg på et meget beleilig tidspunkt da Krista Juhl og kollegene hennes nettopp nå står midt i et større strategiarbeid.

– Strategiundervisningen, og spesielt Dreams & Details-rammeverktøyet, var virkelig en øyenåpner for meg. Tilfeldigvis skulle vi jobbe med misjon, visjon og strategi den første uken etter jeg kom hjem. Vi var alle litt forvirret omkring hvordan vi skulle gjøre dette i praksis, men heldigvis kunne jeg dra frem det konseptet jeg hadde lært om på utdanningen – og det ga oss et fantastisk rammeverktøy til å strukturere arbeidet, sier Krista før hun avslutter:

– Det var enormt givende å være en del av en gruppe med dyktige og reflekterte ledere fra andre bransjer og bedrifter. Nivået på undervisere og professorer i både Danmark og Sveits var utrolig høyt, og programmet var veltilrettelagt og særdeles profesjonelt. Jeg har virkelig nytt det, og føler at jeg kommer hjem med mye kunnskap og mange praktiske verktøy som kan gjøre meg til en enda bedre leder.

Møt professorene på lederutdanningen

Kunnskap og inspirasjon fra topp-professorer

Executive Forum er Scandinavian Executive Institutes eksklusive læringsforum for skandinaviske ledere og styremedlemmer som ønsker å fokusere på og utvikle deres ledelsesmessige og strategiske kunnskap og kompetanse.

Her får du unik kunnskap og inspirasjon fra topp-professorer fra de internasjonalt anerkjente business-skolene, IMD og INSEAD. Forumet gir i tillegg en enestående mulighet for å sparre med andre ledere og styremedlemmer i et dynamisk og intensivt læringsmiljø – og dermed grobunn for en kontinuerlig utvikling av både ledelsesfaglige og personlige dimensjoner.

Delta i et inspirerende program med banebrytende forelesere fra INSEAD og IMD

Executive Forum – se programmet